10 de Abril de 2017

AQUEST DEU SER EL LLOC és un brillant trencadís: ressenya d’una lectora.

Què és tan important perquè en Daniel ho abandoni tot i torni al lloc d’on es va escapar fa tants anys? On porten una veu a la ràdio, una dona morta i un passat que pesa massa?

lectors maggie ressenyes

Aquest deu ser el lloc de Maggie  O’Farrell és una novel·la trencadís on cada peça pren color al relacionar-se amb les del seu costat. Fins a l’última línia del text, aquest títol no deixa de ser una ironia amb uns protagonistes que no acaben de trobar el seu lloc.

De sobte, la Marithe té la sensació que el món està abarrotat de coses, sobrecarregat, que és un enorme ventall de possibilitats. ¿Com pot triar-ne només una? ¿Com pot decidir cap a on girar-se?

El llibre es va descobrint en forma de magrana, on cada relat està unit al següent per una pell blanca, fina i amarga, que els subjecta uns amb els altres alhora que els oposa. En Daniel Sullivan i la Claudette Wells ho relliguen tot amb la seva història. Tots dos aporten al seu matrimoni motxilles carregades amb decisions equivocades o passats encoberts.

En Daniel diu de la seva dona: Al cap i a la fi, estem davant d’una dona que té més cadàvers a l’armari que la majoria de cementiris.

Una entrevista a la ràdio, una veu del passat i la veu d’una dona morta fa que en Daniel s’aboqui a un retorn sense sentit al lloc d’on va fugir fa molts anys, buscant només una sola resposta.

Obre llavors el lector una capsa de fotografies, cada una un relat, un conte per si sol, cada un, una fotografia precisa que fascina i atrapa. Uns retrats concisos que ballen en el temps i en els llocs. D’aquells que deixen la premonició que ara vindrà una tempesta i s’ho endurà tot.

Llegint aquesta novel·la un s’hi ha d’implicar, remenar-ho tot, agafar cada una de les fotografies i penjar-la a  la paret en un gran suro on de mica en mica,  i tal com faria un detectiu de la vella escola, poder entreteixir com un voyeur la història més íntima d’una parella.

Lectora i ressenyista: Anna Gomà Canal

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *