La mort del pare, de Karl Ove Knausgaard
 • Valora aquest llibre

 • PVP: 22,90 €
 • Data de publicació: 25/03/2015
  Pàgines: 496
  ISBN: 978-84-943481-1-2
  Format: 14 x 21,3 cm
  Rústica amb solapes

Descarrega't la nota de premsa

Descarrega't la coberta en alta resolució

Compra'l a la xarxa

Disponible a aquestes llibreries:

La mort del pare.
La meva lluita 1

Karl Ove Knausgård

Traducció d'Anna Llisterri

4.5 2 valoracions 11 crítiques de premsa

Aquest és el primer volum del sextet La meva lluita, una obra intensa i ambiciosa d’una honestedat aclaparadora. A La mort del pare, Karl Ove Knausgård explora les seves frustracions quotidianes i la relació amb la seva família i amb el passat: la infantesa, els anys de l’adolescència, la descoberta del sexe i de l’alcohol, la relació amb la mare, sovint absent, i amb el pare, distant i imprevisible. També parla sobre la seva passió per la música i les seves inseguretats constants, i s’enfronta per primera vegada al dolor i al trasbals provocats per la mort prematura del pare, alcoholitzat i sol. Knausgård ha creat una història universal sobre la lluita del dia a dia que tots sostenim al llarg de la vida, una obra profunda i enlluernadora que es pot llegir de manera independent o com a part d’un projecte magistral.

La premsa ha dit

Ressenyes dels nostres lectors

Click here to submit your review.

Envia la teva ressenya
* Camp requerit

La mort del pare

per Llibreria l'Espolsada

La meva primera lectura d'aquestes vacances m'ha portat fins a Noruega de la mà d'un escriptor que ha emprès un periple vital literari contingut en sis volums sota el títol La meva lluita, el primer és La mort del pare.

Els que seguiu el blog ja sabeu que de fer crítica literària no en sé i que sempre parlo d'allò que m'han provocat els llibres que he llegit o de les sensacions que em desperten les persones que els fan possible. Porto les ressenyes al terreny molt personal perquè la literatura la visc així. Fa un temps una editora pèl roja i pigada com jo em va venir a veure per parlar de l'Altra i em va explicar l'obra de Knausgård, li brillaven els ulls, en parlava amb un entusiasme desfermat, però que tothom li havia dit que no ho fes... Ets boja vaig dir-li, però si després de totes les negatives encara t'emociona així,fes-ho Eugènia, hi creus, doncs defensa'l.

Un cop acabada la lectura de La mort del pare vaig sentir un buit terrible, tancava el llibre i ja trobava a faltar en Karl, el seu germà, l'àvia, el pare i el paisatge. Escriure sis volums per parlar de la teva vida és una aposta molt agosarada perquè corres el risc de ser titllat d'egòlatra, de no tenir cap mena de pudor ni respecte amb la teva família ni amb tu mateix i de fet, l'obra de Knausgård compta amb detractors que la troben soporífera per massa descriptiva, lenta i amb manca d'interès o amb enamorats com jo que sense saber ben el perquè cauen rendits amb la prosa detallista que fa que aquelles escenes quotidianes et facin passar pàgina sense aturador, potser perquè les he llegides com un exercici literari prescindint de si era autobiogràfic o no.

A La mort del pare Knausgård fa un repàs de la seva infantesa, l'adolescència a l'institut, els primers llibres, la música fins a la maduresa sempre amb l'òptica del que ha estat la relació amb el seu pare alcohòlic, molt absent, i que mor en unes circumstàncies molt tristes.

"El caos i la imprevisibilitat són característiques essencials de la vida i també del seu final, l'una és impossible sense l'altre, i malgrat que gairebé tots els nostres esforços es dirigeixen a mantenir ben lluny el final, només cal un breu moment de desesperació abans de viure a la seva llum i no, com ara, a la seva ombra."

Però on Knausgård se'm va posar a la butxaca és en aquest fragment:

- ¿Vols que te'l llegeixi? -vaig dir.
Va fer que sí amb el cap. Vaig seure al seu costat i vaig obrir el llibre. Tractava d'una eruga que es menjava tot el que trobava. Quan vaig haver acabat de llegir, es va arrossegar cap endavant i va agafar un altre llibre de la taula. Aquest tractava d'un ratolí que es deia Frederick i que, a diferència dels altres ratolins no recollia menjar a l'estiu sinó que preferia dedicar-se a somiar. Deien que era un gandul, però quan arribava l'hivern i tot era blanc i fred, ell era el que donava llum i color a les seves vides. Això era el que havia estat recollint, i el que necessitaven ara, llum i color."

Llum i color és trobar en un text d'adults d'aquesta envergadura dues referències a dos contes infantils d'Eric Carle i Leo Lionni i fer-los aparèixer sense prejudicis. Qui ha llegit bona literatura infantil escriu grans llibres per adults.

No em canso de repetir que una cultura es nodreix d'autors propis però també de bones traduccions i d'editorials que aposten per publicar allò que les fa vibrar, fent un equilibri màgic entre la rendibilitat i la qualitat, llegiu sinó l'Eugènia Broggi en aquesta entrevista hi diu: “L'únic que puc fer és intentar que la gent sàpiga que aquest llibre existeix en català i que l’obrin i llegeixin les primeres tres pàgines. Si aconsegueixes això, estic segura que el noranta per cent de la gent que ho faci, fliparà.”

Gràcies pel valor de publicar-la, ara cal que els lectors estiguem a l'alçada.
Edita l'Altra Editorial
En castellà Anagrama
Traduïda per Anna Llisterri

http://lespolsadallibres.blogspot.com.es/2015/09/la-mort-del-pare.html

La mort del pare

per Núria Juanico (Racó Per Llegir)

“Els morts ja no es poden morir un altre cop”, escriu Karl Ove Knausgård. Però el significat que els acompanya es manté en moviment com una barca surant a la superfície. La mort del pare de l’autor és la llavor del primer volum de la sèrie La meva lluita, una autobiografia novel·lada que destaca, sobretot, per la veu narrativa. A La mort del pare, l’escriptor noruec parteix de la seva pròpia quotidianitat (en general grisa) i deixa escapar pàgines i pàgines sobre sí mateix. Res és sobrer en una novel·la plena de detalls, cadascun dels quals està carregat de sentit, encara que alguns no el facin evident fins més endavant.

La primera part del llibre està feta a base de records d’adolescència. Els sopars de sardines i llet amb el germà gran, les primeres nits a fora de casa i les petites rebel•lions contra l’ordre establert marquen una història sense grans gestes, encapçalada per algú que admira els altres, se sent sol i procura ocultar les inseguretats. La relació amb la mare és pràcticament absent, mentre que el caràcter exigent del pare l’allunya d’ell i l’espanta. Knausgård ho explica amb les ferides mig tancades gràcies al pas del temps, però sense ocultar febleses ni frustracions. Hi ha escenes intenses i altres de més tedioses, malgrat que totes elles es despleguen amb una honestedat rigorosa que escup una veritat diferent i autèntica.

La història esclata a la segona part del llibre. Una vida d’excessos i alcohol ha matat el pare, que s’havia enclaustrat a casa de la seva mare. Karl Ove i el seu germà Yngve es traslladen fins a la llar de l’àvia per preparar el funeral, en un viatge que actua com una onada i retorna a l’autor totes les emocions enterrades anys enrere. Els sentiments se li escapen i el seu plor no troba consol; davant de les llàgrimes, tothom mira cap a una altra banda. Ell i l’Yngve topen amb un edifici immund, pudent i completament destrossat. En una cadira de la cuina, l’àvia fuma i repeteix frases. Els dos germans s’uneixen per reparar l’antic escenari d’infantesa i, mentre desfan la brutícia, s’empassen la realitat i comencen a pair la mort del pare.

Karl Ove Knausgård és un antiheroi tèrbol, obsessionat i tancat en sí mateix. Examina la memòria a través de la distància i n’extreu experiències que aboca a raig a cada pàgina, com qui deixa escolar el cafè per la pica de la cuina. És per això que la cruesa d’algunes situacions contrasta amb l’atmosfera rutinària de moltes altres, encara que de totes elles n’emana una introspecció minuciosa i implacable. El llibre s’obre com una finestra a la intimitat de Knausgård i furga en la seva essència, alhora que mostra que, per entendre el món, cal allunyar-se’n.

l' altra editorial , USA 4.5 5.0 2 2 La meva primera lectura d'aquestes vacances m'ha portat fins a Noruega de la mà d'un escriptor que ha emprès un periple vital literari contingut en sis volums sota el títol La m Seguir llegint