tyler_un-rodet-de-fil-blau_coberta web
 • Valora aquest llibre

  (No Ratings Yet)
 • PVP: 24,90 €
 • Data de publicació: 14/10/2015
  Pàgines: 434
  ISBN: 978-84-943481-5-0
  Format: 14 x 21,3 cm
  Rústica amb solapes

Descarrega't la coberta en alta resolució

Compra'l a la xarxa

Disponible a aquestes llibreries:

Un rodet de fil blau

Anne Tyler

Traducció de Marc Rubió

4.5 2 valoracions 2 crítiques de premsa

L’Abby Whitshank sempre comença a explicar de la mateixa manera la història de com va enamorar-se del seu marit, Red Whitshank, un dia que bufava una brisa suau, el 1959. Tota la família —les dues filles i els dos fills, els néts i fins i tot el gos fidel— seuen al porxo i escolten plàcidament com l’Abby repeteix un cop més la història que han sentit tantes vegades. Però ara tot és diferent: l’Abby i en Red s’estan fent grans, i la família ha de prendre moltes decisions: com i qui se’n farà càrrec, què passarà amb la casa on viuen, que el pare d’en Red va construir amb dedicació obsessiva. Plena d’una profunditat d’ànima lluminosa, i enriquida amb l’humor i la compassió tan propis de l’autora, aquesta esplèndida novel·la ens transporta al llarg de tres generacions de Whitshanks i ens n’ofereix un retrat entranyable, delicat i agredolç. Un rodet de fil blau és una exploració lúcida, vital i divertida de qui són i què són aquesta família, de com els defineixen les històries compartides i els secrets més ben guardats.

La premsa ha dit

Ressenyes dels nostres lectors

Click here to submit your review.

Envia la teva ressenya
* Camp requerit

Un rodet de fil blau

per Viu i Llegeix (https://viuillegeix.wordpress.com)

"Un rodet de fil blau" és suau, és història de família. Són secrets, són retrets, però és una família sòlida, amb una marassa i una casa acollidora que pren protagonisme i forma part de la història de la família. Personatges ben trabats, versemblants, hi reconeixes germans i cunyats: el rebel, el bon minyó que fa ràbia, la mal casada, la que no dona maldecaps i organitza sense que ho sembli. I gos, de fet, gossos. I nets. És vida que podria ser de qualsevol família de classe mitjana de qualsevol lloc del món.

Una novel·la calidoscòpica, de les que m’agraden, on diferents veus van explicant la mateixa història des de diferents punts de vista, llums i ombres que fan créixer els personatges.

Un rodet de fil blau

per Albert Gasull (www.gasull.com)

Mai m’havia interessat per Anne Tyler, però l’aparició d’Un rodet de fil blau a l’Altra Editorial i la recomanació de les llibreteres de La Impossible em van animar a llegir aquesta novel·la. I me n’alegro.

Un rodet de fil blau és la història d’una família (o més aviat d’una nissaga), els Whitshank, i de la casa a la qual està lligada. La nissaga és curta, ningú en sap res amb anterioritat al 1926, any en què el Junior arriba tot sol a Baltimore fugint de la família de la Linnie. El Junior i la Linnie són l’origen d’aquesta història que acaba en els nostres dies, quan ja han nascut alguns dels seus besnéts.

La família Whitshank és especial, com totes, suposo, però Anne Tyler sap construir una especificitat molt singular i atractiva a través d’uns personatges (tots) creats amb una mestria envejable. N’hi ha dos, però, que al meu parer destaquen per damunt dels altres: la Linnie i el Denny. La Linnie, per la ingenuïtat aparent amb què amaga un caràcter i una determinació impressionants que mai deixen de sorprendre. I el Denny —un paio que va totalment al seu rotllo, que apareix i desapareix, molt complex, contradictori i envoltat de misteri— té tanta potència que sacseja el text cada cop que entra en escena. Amb ell comença i acaba la novel·la, i tant el principi com el final (especialment el final) són fragments que brillen per la seva intensitat. Si la primera pàgina ja és una mica desconcertant (encara no el coneixem), el final és definitiu per completar el personatge.

Tot i que el text va endavant i endarrere, la seva divisió en quatre parts situa l’acció en tres moments diferents. La primera, la més llarga, fa referències al passat però està centrada en la història recent i actual de la família; de fet, aquest període és el nucli fort de la narració. La segona, que ens situa a l’any 1959, explica com es van enamorar l’Aby i el Red (el fill del Junior). La tercera, que va del 1926 al 1942, explica la història del Junior i la Linnie i la construcció de la casa. La quarta tanca la història, un altre cop en el present, amb una darrera escena magistral del Denny.

A la novel·la no li sobra res (o potser només algun passatge dels nens, algunes frases soltes, però he estat a punt de no dir-ho perquè no n’estic segur). Anne Tyler recupera els passats necessaris i, amb una selecció perfecta de les escenes, ens condueix des del 1926 fins avui a través de les accions d’uns personatges que sembla que haguem conegut personalment.

No em convertiré en un addicte a Anne Tyler, ja us ho dic, però estic molt content d’haver llegit Un rodet de fil blau i la recomano sense embuts a gairebé tothom.

l' altra editorial , USA 4.5 5.0 2 2 "Un rodet de fil blau" és suau, és història de família. Són secrets, són retrets, però és una família sòlida, amb una marassa i una casa acollidora que pren protagonisme Seguir llegint