La ressenya dels lectors – “La gèlida inèrcia d’un matrimoni vençut”, de Carles Rútia

4 de novembre de 2019

Aquí hi fa fred i hi neva. A fora de les persones, però també dins. Tot és gèlid en aquesta relació matrimonial sentenciada per un present irrellevant i per un passat que sembla aparèixer a cada cantonada -i a cada canal- d’Amsterdam.

Amb aquesta combinació de desgràcies vitals, MacLaverty acaba dibuixant un retrat precís i hivernal de la inèrcia, la gran protagonista d’aquesta història. La inèrcia d’una parella, la dels gestos, la inèrcia de les mirades, la de la quotidianitat, la inèrcia com a malaltia que ha corcat la ment de la Stella i qui sap si també la del Gerry. Una degradació de la convivència i dels al·licients que condueix a la Stella cap a una sortida difícil de trobar, tan difícil com seria intentar trobar aquella entrada de dècades enrere.

Tot i la contundència del moment que explica, MacLaverty no utilitza grans artificis a l’hora de descriure’l, en té prou dotant les paraules i els silencis de fragilitat. Una immensa fragilitat que el lector sent a cada pàgina. En un moviment. En una decisió presa. En aquell petit instant de vida amagada enmig d’unes vacances que són l’hivern de gairebé tot.


Resposta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *