Toni Sala guanya el Premi Ciutat de Barcelona 2014 amb El cas Pujol

3 de febrer de 2015

L’escriptor empordanès Toni Sala ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2014 de Literatura en llengua catalana per l’assaig El cas Pujol. Reflexions sobre el terreny, publicat el mes d’octubre passat per L’Altra Editorial.

El cas Pujol, de Toni Sala - L'Altra EditorialToni Sala - L'Altra Editorial

El jurat, compost per Jaume Subirana (President), Carme Arenas, Joan Carreras, Lluïsa Julià i Bernat Puigtobella, ha volgut destacar la capacitat de reflectir un moment de commoció col·lectiva des de la reflexió, l’anàlisi i la tradició literàries.

El cas Pujol va estrenar la línia d’assaig de l’Altra Editorial i reflexiona a fons sobre la figura de l’expresident, la relació entre la política i la cultura, la moralitat, la naturalesa humana i el poder.

La concessió d’aquest premi a Toni Sala, una de les veus més importants de la literatura catalana contemporània i autor d’Els nois, l’obra que inaugurava el catàleg de L’Altra ara fa tot just un any, és motiu d’altíssima satisfacció per a l’editorial.

─── El cas Pujol. Reflexions sobre el terreny. El cas Pujol va esclatar el 25 de juliol del 2014, quan l’expresident de la Generalitat va confessar que des de feia dècades la seva família tenia una fortuna a Andorra per la qual no havia tributat mai. Quatre dies després, Toni Sala va penjar al seu blog la primera d’una sèrie d’actualitzacions ocasionals en què s’enfrontava a la notícia i es plantejava algunes de les implicacions més greus que se’n deriven. Aquest volum, que recull i completa totes les actualitzacions que Sala va escriure durant un parell de mesos, és una reflexió obligada sobre el poder i la cultura, sobre les impostures de la política i sobre la realitat i els miratges del país. Una invitació urgent a compartir la intel·ligència i a exercir-la, amb lucidesa, des del coratge de l’honestedat.

«Escrivia Lawrence Weschler: “Quan algú és testimoni d’alguna cosa extraordinària, el que és més important no és ‘allà fora’ sinó profundament endins, al centre emocional vital del testimoni”. Toni Sala fa aquest viatge interior, aixecant un monument literari a partir de la misèria personal i col·lectiva de l’afer Pujol. No només fa gran literatura, sinó que, per uns moments (com Zola, com Riba, com molts d’altres), ens fa sentir que som millors del que som.» —JAUME CLARET

─── Toni Sala (Sant Feliu de Guíxols, 1969) va guanyar el premi Documenta amb el seu primer llibre de contes, Entomologia (1997). Amb Pere Marín (1998) es va estrenar en la novel·la. Amb els contes de Bones notícies (2001) va proposar una mirada torbadora a les intimitats de la vida en parella. Petita crònica d’un professor a secundària (2001) va donar-lo a conèixer al gran públic. Amb Goril·la blanc (2002) va introduir-se en el gènere de l’autobiografia. A Un relat de la nova immigració africana (2003) va narrar les aventures d’un gambià a Catalunya. La novel·la Rodalies (2004) li va valer el premi Sant Joan i el Nacional de Literatura. A Quatre dies a l’Àfrica (2005) va relatar un viatge al cor del continent africà. Amb Comelade, Casasses, Perejaume (2006) va perfilar tres personatges singulars de la cultura catalana actual, i amb Autoestop (2007) va oferir el retrat minuciós dels paisatges i la gent de Catalunya. Marina (2010) parteix d’un intent de reviure el paisatge físic i humà de l’adolescència. L’any 2012 va publicar, simultàniament, els assaigs de Notes sobre literatura i les dues narracions de Provisionalitat.

L’Ajuntament de Barcelona convoca anualment els Premis Ciutat de Barcelona amb l’objectiu de guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen. El premi de la categoria “Literatura en llengua catalana” s’atorga a una obra de creació literària en qualsevol gènere, escrita originàriament en català i publicada per una editorial de Barcelona o de la seva regió metropolitana durant l’any 2014. Els guardonats reben una quantitat en metàl·lic, acompanyada d’un diploma on es recull el veredicte del jurat i un objecte recordatori del premi.


Scroll Up