Xavier Mas Craviotto guanya el Premi Documenta 2018 amb la novel·la ‘La mort lenta’

26 de novembre de 2018

El jurat del Premi Documenta, format per Laura Fernández, Marina Espasa, Pau Vidal, Eric del Arco i Eugènia Broggi i reunit a Barcelona el 20 de novembre de 2018, ha decidit premiar l’obra La mort lenta, de Xavier Mas Craviotto, una novel·la que narra la vida de dos germans orfes de pare i mare en un barri de Barcelona i retrata amb una celebrable profunditat d’ànima el final de la primera joventut.

El jurat ha decidit atorgar-li el premi per la construcció i la versemblança de la història, per la voluntat de risc tant a nivell de trama com d’estructura, que van endavant i endarrere, per uns recursos estilítics i lingüístics remarcables i un joc constant amb l’ambigüitat dels personatges, com es relacionen i les decisions que prenen. La construcció d’aquests personatges, i la manera com s’entenen i es barallen, és impecable i sòlida, i els diàlegs són un dels puntals del llibre, per la naturalitat de la llengua i el dinamisme que aporten al text. El resultat és una novel·la que combina de meravella l’ambició literària i una història potent, que estira fantàsticament bé el fil de la lectura i salta del passat al present sense no perdre mai el ritme.

Pel que fa a les consideracions derivades de la lectura de tots els manuscrits presentats, el jurat vol destacar la sorprenent joventut no només del guanyador, que té vint-i-tres anys, sinó de molts dels altres participants, especialment la d’una concursant de disset anys.

La mort lenta de Xavier Mas Craviotto es publicarà el primer trimestre de 2019.

L’AUTOR

Xavier Mas Craviotto

Xavier Mas Craviotto (Navàs, 1996) viu a cavall entre Navàs i Barcelona, estudia Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i actualment té una beca de col·laboració amb el Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la UB. És moderador de club de lectura juvenils i cofundador de Com ho diria, una plataforma digital especialitzada en l’argot juvenil del català col·loquial. Amb 17 anys, va quedar finalista al Premi Literari Jordi Sierra i Fabra i des de llavors ha anat guanyant diversos premis literaris de relats i poesia. El 2017, va guanyar el Premi Gabriel Ferrater d’Òmnium Cultural Baix Camp amb el poemari Phosphorus i Hesperus. És un amant de la literatura, les llengües, els viatges i el cinema.