021-Germa-de-gel-Alicia-Kopf-premillibreter_-_copi
 • Valora aquest llibre

  (No Ratings Yet)
 • PVP: 18 €
 • Data de publicació: 16/03/2016
  Pàgines: 244
  ISBN: 978-84-945085-1-6
  Format: 14 x 21,3 cm
  Rústica amb solapes

Descarrega't la coberta en alta resolució

Compra'l a la xarxa

Disponible a aquestes llibreries:

Germà de gel

Alicia Kopf

Premi Documenta 2015

4.7 3 valoracions 36 crítiques de premsa

Aquest llibre és el diari de recerca d’una dona que s’obsessiona per la història polar. És la història del seu germà, un home congelat. És la història de l’origen de la congelació de les relacions familiars. És Werther, zombie, després d’haver-se enamorat i disparat diverses vegades. És la relació entre dos mons, el de fora i el de dins, i els desajustos constants entre l’un i l’altre. És el guanyador del premi Documenta 2015.

La premsa ha dit

Ressenyes dels nostres lectors

Click here to submit your review.

Envia la teva ressenya
* Camp requerit

Germà de gel: una forma diferent de gaudir de la literatura

per Laia Pérez (Luckybuke.com)

Volia alguna cosa refrescant, diferent, que em posara algun repte en la lectura. Quan em recomanaren a la llibreria Germà de gel, d’Alicia Kopf em vaig animar. Bé, us passe a explicar un poc el llibre i les meues impressions, que han sigut canviants durant la lectura.

Germà de Gel és... què és exactament? És una novel·la, però també és un assaig, un document d’investigació i un diari personal. El que fa Alicia Kopf (nom artístic d’Imma Àvalos) és agafar el gel i la congelació i utilitzar-los en la seua forma literal i metafòrica per donar forma a la seua obra. Uf, sembla complicat, però la lectura és més fluida del que sembla. Kopf es posa a la pell d’una artista que té una fixació amb les expedicions polars. Així, se’ns explica l’afany dels descobridors dels segles XIX i XX per trobar aquells punt blancs, indefinits, enmig del no-res com són el pol nord i el pol sud; la protagonista també ens parla de la seua família, descompensada, trencada, amb els elements que la composen aïllats pel glaç creat al llarg dels anys; ens conta la història del seu germà de gel, un home autista que viu al seu propi món blanc; i ens confessa la seua aventura cap a la introspecció i l’anàlisi propi que la duu a viatjar a Islàndia.

La novel·la, l’anomenarem així, és un conjunt de textos que parlen sobre el congelament de les relacions familiars i de parella; dels grans viatges èpics dels descobridors polars, però també del viatge interior i, potser, més intens que és el de conèixer-se a un mateix. És un escrit farcit de referències literàries, filosòfiques, artístiques i científiques que traspuen coneixement i un gran fons cultural per part de l’autora.

Ha sigut una lectura estranya, però en el bon sentit. M’ha agradat trobar-me amb un llibre d’estructura tan diferent i d’estil tan canviant, i m’he sorprès interessant-me pels homes que arriscaren la seua vida intentant situar-se en aquells punts tan allunyats del món conegut. El recomane per recordar-nos que una novel·la no ha de ser lineal, ni tradicional, ni de ficció, ni de no-ficció. Germà de gel és un exemple d’una manera diferent de gaudir de la lectura i de les seues complexitats.

Germà de gel

per Jordi Sellarès

Germà de gel és un llibre curiós, difícil de classificar. És gairebé un artefacte literari d'una autora novell que va guanyar el Premi Documenta 2015 i enguany, amb justícia, s'ha endut el Premi Llibreter a la millor novel·la d'una autora catalana.

És una novel·la, i alhora una mena d'assaig i alhora un conjunt d'imatges. És una mena d'experiment literari que estira els límits de l'auto-ficció (un gènere que no m'entusiasma particularment) per acabar creant un llibre més que interessant.

L'escriptora i artista gironina Alicia Kopf (1982) ens ofereix un viatge introspectiu al coneixement del rol que ha jugat un/a mateixa en el sí d'una família desestructurada i amb un "germà de gel" que no s'ha pogut valdre per sí mateix durant gran part de la seva vida. Un germà que ha perdut la capacitat de comunicar-se amb els altres a causa d'un autisme que l'ha apartat del món. Aquestes relacions familiars fredes, a voltes gèlides, aniran "perseguint" a la protagonista de la novel·la al llarg de les seves vicissituds i peripècies vitals. Des de l'adolescent que es trobava fora de lloc entre els seus al maldar per sobreviure mentre és estudiant i treballadora precària, tant en ambients coneguts com en terres llunyanes. Unes vicissituds que la portaran a donar voltes per la vida, intentant conèixer-se a una mateixa, però que sovint la faran desorientar, retrocedir i replantejar-se el camí. Perquè el camí de la vida, segons es desprèn de l'obra, és com una exploració cap a terres ignotes.

Paral·lelament a aquest descobriment (o auto-descobriment), l'autora juga amb l'obsessió de la protagonista (i potser també la seva) pels paisatges glaçats del planeta, per les experiències vitals d'aquells que les han volgut conquerir, molts cops deixant-hi la pell. Així, els capítols curts es van intercalant amb una abundant recerca i narració sobre els punts culminants, triomfants, però sobretot tràgics, de les conquestes dels continents àrtics i antàrtics. La narració ens abraona amb multitud d'informació, però també amb multitud de texts científics, referències literàries i artístiques que tenen en comú una cosa: el gel, la neu, el fred. Des de l'observació microscòpica del naixement i formació dels flocs de neu, les expedicions de Scott i Amundsen, la Narració d'Arthur Gordon Pym i tot el que va desencadenar, entre molts d'altres exemples.

Contràriament al que es podria pressuposar d'aquesta exposició, el llibre no cansa en cap moment. L'experiment esdevé una lectura frenètica i vital, i l'allau d'informació, lluny d'abraonar, ens posa en sintonia amb els pensaments de la protagonista. Perquè l'exploració de la vida, la cerca del sentit i la posició d'un mateix en aquesta, pot arribar a tenir certs paral·lelismes amb la gosadia, temeritat i, perquè no dir-ho, absurditat, de les exploracions àrtiques. La protagonista, no obstant i igual que els passava als exploradors, aguantarà infatigable davant vents i marees i voldrà anar sempre encara un pas més enllà. Sigui en l'exploració interior com en la exterior.

Alicia Kopf aconsegueix una empresa difícil, ja que la mescla d'elements citats més amunt podrien haver acabat com un tret per la culata. Contràriament, teixeix un text intel·ligent però sense ínfules de pretensió; profund i introspectiu però que no avorreix en cap moment; el llenguatge està molt cuidat però alhora és amè. I tot i que en algun moment el lligam entre la ficció i la història de les exploracions pugui esdevenir una mica difusa, el ritme i l'atenció lectora no es perd.

Amb Germà de gel, L'Altra Editorial ens ofereix una novel·la de gran qualitat (i en van unes quantes) d'una veu literària molt personal que ja està en boca de tothom, i que, de forma merescuda, ha estat aclamada per la crítica i el públic.

Entra a poc a poc

per Deric

Reconec que al principi em va costar entrar en el llibre, però a poc a poc el vaig anar assaborint fins que la seva lectura es va convertir en un petit plaer.

l' altra editorial , USA 4.7 5.0 3 3 Volia alguna cosa refrescant, diferent, que em posara algun repte en la lectura. Quan em recomanaren a la llibreria Germà de gel, d’Alicia Kopf em vaig animar. Bé, us passe a e Seguir llegint