Data: 14/09/2016
Pàgines: 184
ISBN: 978-84-945085-3-0
Format: 13 x 19,5 cm
Rústica amb solapes

PVP: 16 €

Història de La Vanguardia

Agustí Calvet, ‘Gaziel’


Gaziel és el gran pensador de la desfeta catalana. Tot i així, no li cedeix ni concedeix mai més poder que l’im­prescindible. La desfeta ha de servir per esmenar els comportaments polítics, personals i civils del país. Per això la lectura de Gaziel en aquests temps en aparença favorables ha de ser rigorosa i atenta. Història de «La Vanguardia» ens adverteix sobre aquesta Catalunya que ha jugat i encara juga malament els seus trumfos.

Història de «La Vanguardia» no és pas un exercici pla de crònica o de memòria. És una lliçó. Des del pou, Gaziel ens il·lumina sobre errors que, potser per ser catalans, cometem avui també i que se’ns fan invisibles entre tant optimisme.

Història de «La Vanguar­dia» és un avís tan imprescindible per a experts navegants alhora que un poderós estimulant per a grumets. «Els problemes del país no els podrem tractar ni amb força ni sentimentalment», deia, i en acabat ens recomanava: «Fe, humilitat, sacrifici, lucidesa, esforç silenciós, conti­nuïtat i una infinita paciència.»

Antonio Baños


Recomana Història de La Vanguardia de Agustí Calvet, ‘Gaziel’


LA PREMSA HA DIT:

SOBRE L'AUTOR/A

  • Agustí Calvet, ‘Gaziel’

    Agustí Calvet, ‘Gaziel’, va néixer a Sant Feliu de Guíxols l’any 1887. Periodista i escriptor, va ser director de La Vanguardia entre 1920 i 1936 i es va convertir en el periodista polític més admirat i líder d’opinió de la burgesia liberal catalana. Exiliat durant la guerra, retorna el 1940, però ha de deixar d’exercir la seva professió. S’instal·la a Madrid i escriu llibres de memòries i de viatges que obtenen un remarcable èxit de crítica i de públic, entre els quals destaquen Tots els camins duen a Roma. Història d’un destí (1958) i Meditacions en el desert (1974). El 1959 s’estableix definitivament a Barcelona, on escriu el gruix de la seva obra en català. Mor a Barcelona el 1964 i, pòstumament, el 1971, apareix a París Història de «La Vanguardia» (1884-1936), publicada per Empúries l’any 1994 i per L’Altra Editorial el 2016.