Premi Documenta 2021 – Veredicte del jurat

24 de novembre de 2021

El jurat del Premi Documenta, format per Pau Vidal, Marina Espasa, Albert Forns, Josep Cots i Eugènia Broggi i reunit a Barcelona el 23 de novembre de 2021, ha decidit premiar per insòlita unanimitat la novel·la per ara titulada Distòcia, de Pilar Codony.

L’obra guanyadora destaca pel ventall de personatges complexos i vivíssims que presenta, per la mirada íntima i valenta sobre l’avortament i la maternitat, per la representació del dia a dia en una granja de vaques i ovelles i d’un món rural molt arran de terra i, sobretot, per fugir de populismes literaris i llocs comuns, per l’autenticitat del relat i per una escriptura àgil, molt llegidora, i una llengua genuïna, entenedora i naturalíssima, lluny d’artificis i pirotècnies embafadores.

L’obra guanyadora es publicarà a L’Altra Editorial a principis de març de 2022.

 

________________________________________________________________

 

La Pilar Codony té trenta-tres anys (a punt de fer-ne trenta-quatre) i és veterinària d’animals de granja, sobretot vedells. Va treballar amb vaques de llet una bona temporada (encara hi fa alguna feineta però, per desgràcia, el sector lleter se’n va en orris i estan plegant moltíssims ramaders petits, que era amb qui treballava més), per això li va ser fàcil ambientar la novel·la en una granja de vaques de llet. És natural de Banyoles i actualment viu en un poble molt petit del Pla de l’Estany, en un mas on també hi té animals. Els animals són una part molt important de la seva vida; l’altra part, sense cap dubte, són els llibres, que l’han acompanyat sempre i li són imprescindibles.