Premi Documenta

targeto-documenta2020

El Premi i les bases 2020

«Al món literari, com a tots els mons, li convé ventilar-se de tant en tant i només els joves són capaços d’obrir-ne les finestres de bat a bat perquè hi entri llum nova, aire fresc, punts de vista desacomplexats i perspectives inèdites; els grans canvis actuals els obliguen a buscar i a trobar nous camins i, per tant, noves formes d’expressió. Això és el que hem cregut sempre a Documenta; podem anar sumant anys però estem convençuts que s’ha d’obrir pas als joves que, d’altra banda i molt naturalment, es miraran amb ulls crítics allò establert i voldran crear un món diferent, el seu.

L’Altra Editorial  comparteix aquest ideari amb nosaltres i per cinquè any consecutiu ens acompanya en la convocatòria del premi Documenta per a autors menors de 35 anys, sumant esforços, descobrint i treballant pel futur de la literatura catalana amb exigència i donant una empenta als joves escriptors.» —JOSEP COTS, Llibreria Documenta

→ Les bases del Premi Documenta 2020 es poden descarregar en aquest enllaç.

Per a més informació podeu consultar el web de la llibreria Documenta.

 

Premi Documenta 2019

El Premi Documenta 2019 es va declarar desert. Llegeix la notícia sencera aquí.

Premi Documenta 2018

La mort lenta
—Xavier Mas Craviotto

9788494911064-Frontal-la-mort-lenta

Imagina’t l’Aram, que a dins hi té tot un món d’ombres i abismes i precipicis. Imagina’t la Lena, que fa veure que és forta, com totes les persones del món. Imagina’t el pare, que mai no hi és. Imagina’t la mare, que fa temps que ja no és la mare. Imagina’t una carretera de bosc recta i plena de boira. Imagina’t els arbres dels vorals, alts i amb arrels grosses com tentacles. Imagina’t la llum del món, que entra molt a poc a poc pels vidres i es refugia en un pis de Sants. Imagina’t un balcó, com una boca oberta a la ciutat. Imagina’t la vida quan s’encalla i se’ns fa fang a sota els peus. Imagina’t la mort, que és líquida com l’aigua i ens navega lentament les esquerdes de la culpa i de la por.

Xavier Mas Craviotto

© de la fotografia de l’autor: Raúl Garcia Polo

L’AUTOR

Xavier Mas Craviotto (Navàs, 1996) viu a cavall entre Navàs i Barcelona. Ha estudiat Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Durant dos anys, ha tingut una beca de col·laboració amb el Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC-UB). Modera clubs de lectura juvenils i és cofundador de Com ho diria, una plataforma digital especialitzada en l’argot juvenil del català col·loquial. Amb 17 anys, queda finalista al Premi Literari Jordi Sierra i Fabra d’Espanya i Llatinoamèrica, i des de llavors ha guanyat una vintena de premis de narrativa i poesia, d’entre els quals destaquen el I Certamen Art Jove Salvador Iborra amb el poemari Renills de cavall negre (Viena Edicions), el premi Gabriel Ferrater d’Òmnium Cultural Baix Camp 2017 amb el poemari Phosphorus i Hesperus o el premi TINET de Tarragona amb el relat Geografies de l’absència. Amb la seva primera novel·la, La mort lenta, va guanyar el Premi Documenta 2018.

Premi Documenta 2017

Els dics
—Irene Solà

Els dics - Irene Solà

“Aquesta és l’Ada. Aquest és el gorjablanc. Aquest és en Loki, i aquesta és la terra fosca, com una boca oberta. Aquest és en Vicenç de Can Ballador preguntant-li a l’Ada si encara no se l’ha fotut. Aquesta és la Jèssica S. en el seu racó d’Anglaterra rural i aquest és el pare Ballador dins d’un tractor. Aquest és en Tripi, i aquests són els silurs del pantà de Sau nedant a les fosques, i la vaca Samantha i els porc senglars amagats. Aquests són els dics. I aquestes són les paraules, i les històries, i els contes, i les coses que una escriu, que una explica, que una diu o escolta o pensa o sap o sent o inventa o pren, com un riu d’aigua ràpida, freda i molla.”

Irene Solà

© de la fotografia de l’autora: Henning Kreitel

L’AUTORA

Irene Solà (Malla, 1990) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Literatura, Cinema i Cultura Visual per la Universitat de Sussex. El seu primer llibre de poemes “Bèstia” (Galerada, 2012) va rebre el Premi de Poesia Amadeu Oller i ha estat traduït a l’anglès i publicat per ShearsmanBooks. Els seus textos i obres s’han exposat i llegit al CCCB, a la WhitechapelGallery(Londres), al Bòlit de Girona, a ACVIC, al Jerwood Arts Centre (Londres),a la Galeria JosédelaFuente (Santander), al Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, a la Festa de la Poesia de Sitges o el Festival Poesia i +, entre d’altres.

Ha rebut reconeixements com les Ajudes a la Creació Literària del Departament de Cultura, la Beca d’Art Jove o la Beca Ciutat de Vic, i ha estat una de les artistes seleccionades dins del programa Barcelona Producció-La Capella 2017.

Viu i treballa a Londres.

Premi Documenta 2016

El forat
—Jordi Amor

Elforat

“En una narració accelerada, El forat narra la història d’un noi barceloní de 23 anys perdut completament en una vida que no sap ben bé com viure. A primera vista, el més remarcable de la novel·la és el seu estil: sense majúscules i amb un ús abundant dels parèntesis, fuig totalment de les convencions i provoca un ritme constant accelerat que ajuda el lector a entendre el que hi ha dins la ment del protagonista”, La història de com caure en picat, Maria Alemany (El Punt Avui)

IMG_9747© de la fotografia de l’autor: Claudia Amor

L’AUTOR

Jordi Amor (Barcelona, 1982) és llicenciat en Humanitats. Ha fet de guia turístic, cambrer, traductor per la UEFA, bibliotecari i professor de català a l’Argentina. El forat és la seva primera novel·la.
.

Premi Documenta 2015

Germà de gel
—Alicia Kopf

021-Germa-de-gel-Alicia-Kopf-premillibreter_-_copi

Aquest llibre és el diari de recerca d’una dona que s’obsessiona per la història polar. És la història del seu germà, un home congelat. És la història de l’origen de la congelació de les relacions familiars. És Werther, zombie, després d’haver-se enamorat i disparat diverses vegades. És la relació entre dos mons, el de fora i el de dins, i els desajustos constants entre l’un i l’altre. És el guanyador del premi Documenta 2015.

AliciaKopf2_EspaiCub_2014

© de la fotografia de l’autora: Pep Herrero

L’AUTORA

Alicia Kopf, nom artístic d’Imma Ávalos Marquès (Girona, 1982), és llicenciada en Belles Arts i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Va publicar el seu primer llibre Maneres de (no) entrar a casa el 2011 gràcies a una Beca Girona Kreas. Va presentar l’exposició individual Seal Sounds Under The Floor el 2013 a la Galeria Joan Prats de Barcelona. Ha participat en diferents exposicions col·lectives com ara Pis(o) Pilot(o) al CCCB (2015), Nonument a la Capella dels Àngels del MACBA (2014), Fugues dins el cicle de Sala d’Art Jove FAQ a la Fundació Tàpies (2013), entre d’altres. Ha rebut reconeixements com el premi GAC-DKV a la millor exposició de l’any realitzada per un/a artista jove (2015), o el d’investigació artística de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya (2013). El seu web és www.aliciakopf.net..

Premi Documenta 2014

Puja a casa
—Jordi NopcaPuja a casa, de Jordi Nopca - WEB

Una llicenciada en Història de l’Art treballa en unes galeries comercials i queda captivada per un client que li porta gots de xocolata desfeta; un perruquer de gossos mira de superar un fracàs amorós; un escriptor i el seu traductor habitual sopen en un restaurant sense poder dissimular antigues i noves tensions; una parella de mitjana edat planeja un viatge a Suïssa que tindrà un final sinistre; un home d’origen xinès que porta un bar a Les Corts s’enfronta amb la crua realitat i els seus propis prejudicis. Aquestes són algunes de les històries de Puja a casa, un llibre que amb precisió i tocs d’humor retrata l’inesgotable món de la parella en la Barcelona contemporània, en què els personatges pateixen els estralls de la crisi econòmica i la síndrome de la desorientació vital.

Jordi Nopca - L'ALTRA EDITORIAL

© de la fotografia de l’autor: Núria Cots

L’AUTOR

Jordi Nopca (Barcelona, 1983) és periodista, escriptor i traductor. Actualment és redactor al diari Ara i coordinador del suplement Ara Llegim. L’any 2012 va publicar la seva primera novel·la, El talent(Labreu Edicions). El 2013 va rebre el premi Memorial Pere Rodeja, atorgat pel Gremi de Llibreters, per «oferir als lectors una mirada àmplia, innovadora i completa de la realitat literària del nostre país» amb els seus articles.

Premi Documenta 2013

La nostra vida vertical
—Yannick Garcia

nostra-vida-vertical-yannick-garcia

La nostra vida vertical és sempre una vida d’ascensió: cal progressar —tant sí com no, a qualsevol preu—, ser cada vegada millors en tots els nostres àmbits, tenir grans somnis. Busquem desesperadament una cosa semblant a la transcendència, un sentit més enllà de nosaltres. Intuïm que som ben lluny de qui realment volem ser. Però són molts els qui miren amunt i ensenyen els palmells de les mans, incrèduls i expectants. Sentint-se una mica inútils. Com si les portes de l’ascensor se’ls haguessin tancat als morros.

yannick-460x207

© de la fotografia de l’autor: Noemí Fluixà

L’AUTOR

Yannick Garcia (Amposta, 1979) és escriptor, intèrpret i traductor. Va guanyar el II Premi de Poesia Gabriel Ferrater amb el recull de poemes De dalt i de baix (2003, Edicions 62) i va aparèixer a l’antologia de poesia ebrenca Terres d’aigua. Poemari de les Terres de l’Ebre (2004, Cossetània). Pel que fa a la narrativa, ha publicat diversos relats a revistes literàries i va rebre el XX Premi de Narrativa de l’Ametlla de Mar pel seullibre de relats Barbamecs (2011, Cossetània). Ha participat en les antologies de narracions curtes Els caus secrets (2013, Moll) i Emergencias (2013, Candaya). Col·labora amb diversos mitjans ressenyant novetats literàries. Anteriorment va ser docent d’interpretació a la Universitat Pompeu Fabra. Ha traduït assajos, novel·les i obres de divulgació d’autors com Jules Verne, Michael Connelly, Sebastian Barry o George Saunders.

L’Altra Editorial i el Premi Documenta

La Llibreria Documenta de Barcelona convoca el premi des de l’any 1980. L’Altra Editorial, compartint l’ideari del premi, publica el guanyador del certamen des del 2014, any de la seva fundació. Així, el primer Documenta de L’Altra va ser La nostra vida vertical, el conjunt de relats amb què l’autor ampostí Yannick Garcia (1979) va guanyar el premi 2013. Un any més tard, el periodista i escriptor barceloní Jordi Nopca (1983) guanyava el Documenta 2014 amb els deu contes de Puja a casa. L’artista Alicia Kopf (1982) va ser la merescuda guanyadora l’any següent amb un diari de recerca polar titulat Germà de gel. El darrer Premi Documenta 2016 ha recaigut en el barceloní Jordi Amor (1982) en reconeixement a El forat, la seva primera novel·la.