Premi Documenta 2016

El Premi i les bases 2016

«Al món literari, com a tots els mons, li convé ventilar-se de tant en tant i només els joves són capaços d’obrir-ne les finestres de bat a bat perquè hi entri llum nova, aire fresc, punts de vista desacomplexats i perspectives inèdites; els grans canvis actuals els obliguen a buscar i a trobar nous camins i, per tant, noves formes d’expressió. Això és el que hem cregut sempre a Documenta; podem anar sumant anys però estem convençuts que s’ha d’obrir pas als joves que, d’altra banda i molt naturalment, es miraran amb ulls crítics allò establert i voldran crear un món diferent, el seu.

L’Altra Editorial  comparteix aquest ideari amb nosaltres i per quart any consecutiu ens acompanya en la convocatòria del premi Documenta per a autors menors de 35 anys, sumant esforços, descobrint i treballant pel futur de la literatura catalana amb exigència i donant una empenta als joves escriptors.» —JOSEP COTS, Llibreria Documenta

→ Les bases del Premi Documenta 2016 es poden trobar en aquest enllaç. Per a més informació podeu consultar el web de la llibreria.
.

El Premi Documenta 2015

Germà de gel
—Alicia Kopf

021-Germa-de-gel-Alicia-Kopf-premillibreter_-_copi

 

Aquest llibre és el diari de recerca d’una dona que s’obsessiona per la història polar. És la història del seu germà, un home congelat. És la història de l’origen de la congelació de les relacions familiars. És Werther, zombie, després d’haver-se enamorat i disparat diverses vegades. És la relació entre dos mons, el de fora i el de dins, i els desajustos constants entre l’un i l’altre. És el guanyador del premi Documenta 2015.

AliciaKopf2_EspaiCub_2014

© de la fotografia de l’autora: Pep Herrero

L’AUTORA

Alicia Kopf, nom artístic d’Imma Ávalos Marquès (Girona, 1982), és llicenciada en Belles Arts i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Va publicar el seu primer llibre Maneres de (no) entrar a casa el 2011 gràcies a una Beca Girona Kreas. Va presentar l’exposició individual Seal Sounds Under The Floor el 2013 a la Galeria Joan Prats de Barcelona. Ha participat en diferents exposicions col·lectives com ara Pis(o) Pilot(o) al CCCB (2015), Nonument a la Capella dels Àngels del MACBA (2014), Fugues dins el cicle de Sala d’Art Jove FAQ a la Fundació Tàpies (2013), entre d’altres. Ha rebut reconeixements com el premi GAC-DKV a la millor exposició de l’any realitzada per un/a artista jove (2015), o el d’investigació artística de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya (2013). El seu web és www.aliciakopf.net..

L’Altra Editorial i el Premi Documenta

 

premis-documenta-laltra_yeah2

La Llibreria Documenta de Barcelona convoca el premi des de l’any 1980. L’Altra Editorial, compartint l’ideari del premi, publica el guanyador del certamen des del 2014, any de la seva fundació. Així, el primer Documenta de L’Altra va ser La nostra vida vertical, el conjunt de relats amb què l’autor ampostí Yannick Garcia (1979) va guanyar el premi 2013. Un any més tard, el periodista i escriptor barceloní Jordi Nopca (1983) guanyava el Documenta 2014 amb els deu contes de Puja a casa.