Tret de sortida

12 de gener de 2014

Avui, 14 de gener del 2014, és un bon dia per decidir que ha nascut L’Altra Editorial: per fer-ne públics el logo, els dissenys, la programació i el web. Almenys, és un dia tan bo com qualsevol altre. Però, com passa amb tantes coses, la data és arbitrària, perquè les arrels vénen de molt enrere. De fet, se’m fa difícil decidir quin és el moment en què tot va començar de veritat.  Potser, per ser del tot fidel amb mi mateixa, hauria de dir que en realitat tot va començar l’hivern del 1999, a Londres. Aleshores, mentre col·locava llibres a les prestatgeries de la llibreria Foyles i llegia amb la compulsió incansable de la joventut, somiava amb la idea de muntar una editorial per publicar les meves obsessions d’aleshores.

Tota l’obra de la Carson McCullers, que havia descobert feia anys gràcies a la meva afectadíssima passió post-adolescent pels títols depriments: primer va ser l’edició de Columna de La balada del cafè trist, i després una edició americana xulíssima d’El cor és un caçador solitari, que em va regalar el meu cosí Miquel.

tret-de-sortida-laltra-editorial-1

Els angry young man: Alan Sillitoe, La solitud del corredor de fons, que ha recuperat en castellà l’editorial Impedimenta i que en català va publicar Empúries l’any 1996 (està descatalogat), o Dissabte a la nit i diumenge al matí, publicat per Edicions 62 fa molts anys i que ara només es troba a les llibreries de vell; John Osborne i la seva imprescindible Look back in anger, o Shelagh Delaney, que va escriure l’esplèndida obra de teatre A taste of honey, inspiració de la pel·lícula homònima i igualment celebrable.

tret-de-sortida-laltra-editorial-2

Literatura feminista, femenina, escrita per dones (no l’escrita per a dones, la diferència abismal ens la dóna la preposició). En qualsevol cas, l’etiqueta es fa antipàtica, però parlo de novel·les com La passió de Jeannette Winterson (i gairebé totes les que ha escrit), The Well of Loneliness, de Radcliffe Hall, Them de la Joyce Carol Oates, els contes de la Clarice Lispector, els assajos d’Andrea Dworkin i Hélène Cixous…

The Secret History, de la Donna Tartt, una de les meves novel·les de capçalera, que he rellegit més de vint vegades i que sempre poso com a exemple en converses sobre les diferències entre els hàbits lectors de casa nostra, i els hàbits lectors de països com Anglaterra o França.

tret-de-sortida-laltra-editorial-3

Mirant aquesta llista, m’adono que no he canviat gaire: han passat quinze anys i segueixo tan obsessionada amb la Carson McCullers com el primer dia, i quan trio un llibre per rellegir sovint encara és The Secret History de la Donna Tartt. Sí, suposo que seria just dir que L’Altra Editorial va començar als passadissos de la llibreria Foyles de Charing Cross Road, a Londres, en un hivern molt plujós de finals dels noranta.

Eugènia Broggi
Editora


Resposta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *